Komisija za uporabo geografskih informacijskih sistemov pri varovanju okolja

Novice

Kontakt

slovenia@scgis.org

Sestava Komisije

Predsednik: dr. Rok Ciglič
Člani: dr. Mateja Breg Valjavec, dr. Matjaž Geršič, dr. Blaž Repe, dr. Gregor Kovačič, dr. Tomaž Šturm, Dejan Gregor

O Komisiji
Glavni vzrok za ustanovitev Komisije je vpetost slovenskih raziskovalcev v mednarodno organizacijo Society for coservation GIS (https://www.scgis.org/), v katero je Slovenija vključena kot ena izmed entitet (opis slovenske entitete: https://www.scgis.org/chapters/pages/slovenia). Pred leti je bilo že ustanovljeno Društvo za varovanje okolja in geografske informacijske sisteme Slovenija, a je nato bilo ukinjeno. Slovenska entiteta je kljub temu neformalno obstala in bila v manjšem obsegu vedno aktivna. Najpomembnejša dejavnost je bila promocija in zbiranje prijav za izobraževalno štipendijo, ki jo podeljuje krovna organizacija v ZDA. V zadnjih letih je bilo na tem izobraževanju 6 udeležencev iz Slovenije.

Naloge Komisije:

- ohranjanje in krepitev vezi z mednarodno organizacijo Society for conservation GIS v ZDA ter njenimi entitetami drugod po svetu,
- udejstvovanje pri izobraževalnih, poljudnoznanstvenih in znanstvenih projektih na področju uporabe geografskih informacijskih sistemov z namenom varovanja okolja,
- sodelovanje pri organizaciji dogodkov na temo uporabe geografskih informacijskih sistemov pri varovanju okolja.


NOVICE

objavljeno 14. 11. 2016, posodobljeno 15. 12. 2016
Razpis štipendij SCGIS (SCGIS Global Scholarship Program 2017)


Društvo za varovanje okolja in geografske informacijske sisteme (Society for Conservation GIS - SCGIS) je objavilo razpis za udeležbo (s sofinanciranjem) na izobraževalnem programu SCGIS Global Scholarship Program 2017, ki bo potekal od 19. 6. 2017 do 19. 7. 2017 v Kaliforniji. Enomesečni izobraževalni program vključuje:
- praktično izobraževanje s programsko opremo ESRI s poudarkom na okoljevarstvenih temah v krajih Davis (19. 6.–30. 6.) in Redlands (1. 7.–7. 7.)
- udeležbo na konferenci ESRI User Conference v San Diegu (10. 7.–14. 7.) in
- udeležbo na letni konferenci SCGIS v Montereyu (16. 7. –19. 7.).
Razpis je namenjen tistim, ki delujejo na raziskovalnih ustanovah, univerzah, neprofitnih okoljevarstvenih organizacijah ali projektih ter uporabljajo (ali pa želijo uporabiti) geografske informacijske sisteme. Prijavijo se lahko na primer raziskovalci, profesorji, asistenti, študenti, člani društev …
Podroben opis programa, pravila in navodila prijave ter zahteve so navedeni na začetku razpisnega obrazca, ki je dosegljiv TUKAJ (posodobljen dokument 15. 12. 2016!)
Po navodilih izpolnjene prijavne obrazce morate poslati najkasneje do 30. 1. 2017 na naslov slovenia@scgis.org. Udeleženci programa bodo znani predvidoma marca 2017.

Za informacije se lahko obrnete na slovenia@scgis.org.
Nekaj informacij o poteku dobite lahko tudi v poročilu o programu in konferencah v Geografskem vestniku (povezava 1 (str. 141); povezava 2 (str. 147 in 148)).

Informacije o združenju SCGIS:
http://www.scgis.org,
Informacije o izobraževalnem programu:
http://www.conservationgis.org/scgis/2017/SCGIS2017SCHOLAR.html

14. 10. 2017
Evropska konferenca Združenja za uporabo geografskih informacijskih sistemov pri varovanju okolja (Society for conservation GIS; SCGIS)

Pred kratkim se je v Sofiji (Bolgarija) zaključila Evropska konferenca Združenja za uporabo geografskih informacijskih sistemov pri varovanju okolja (Society for conservation GIS; SCGIS). Letošnji dogodek je potekal pod geslom: Geoinformation technologies for natural and cultural heritage conservation. Konferenca je potekala v Sofiji med 11. in 13. oktobrom. Pri organizaciji je sodelovala tudi naša Komisija. Informacije ter seznam predstavitev so na voljo na spletni strani: http://conf2016.scgisbg.org/conf2016/, spodaj si lahko prenesete poročilo in povzetke v pdf datotekah.

Poročilo (v angleščini)
Program in povzetki
(v angleščini)