Komisija za uporabo geografskih informacijskih sistemov pri varovanju okolja

Novice

Kontakt

slovenia@scgis.org

Sestava Komisije

Predsednik: dr. Rok Ciglič
Člani: dr. Mateja Breg Valjavec, dr. Matjaž Geršič, dr. Blaž Repe, dr. Mojca Poklar, dr. Tomaž Šturm, Dejan Gregor

O Komisiji
Glavni vzrok za ustanovitev Komisije je vpetost slovenskih raziskovalcev v mednarodno organizacijo Society for coservation GIS (https://www.scgis.org/), v katero je Slovenija vključena kot ena izmed entitet (opis slovenske entitete: https://www.scgis.org/chapters/pages/slovenia). Pred leti je bilo že ustanovljeno Društvo za varovanje okolja in geografske informacijske sisteme Slovenija, a je nato bilo ukinjeno. Slovenska entiteta je kljub temu neformalno obstala in bila v manjšem obsegu vedno aktivna. Najpomembnejša dejavnost je bila promocija in zbiranje prijav za izobraževalno štipendijo, ki jo podeljuje krovna organizacija v ZDA. V zadnjih letih je bilo na tem izobraževanju 6 udeležencev iz Slovenije.

Naloge Komisije:

- ohranjanje in krepitev vezi z mednarodno organizacijo Society for conservation GIS v ZDA ter njenimi entitetami drugod po svetu,
- udejstvovanje pri izobraževalnih, poljudnoznanstvenih in znanstvenih projektih na področju uporabe geografskih informacijskih sistemov z namenom varovanja okolja,
- sodelovanje pri organizaciji dogodkov na temo uporabe geografskih informacijskih sistemov pri varovanju okolja.


NOVICE

objavljeno 24. 11. 2019
Razpis štipendij SCGIS (SCGIS Global Scholarship Program 2020)
Društvo za varovanje okolja in geografske informacijske sisteme (Society for Conservation GIS - SCGIS) je objavilo razpis za udeležbo (s sofinanciranjem) na izobraževalnem programu SCGIS Global Scholarship Program 2020.
Program poteka na temo geografskih informacijskih sistemov in varovanja okolja. Izveden bo med 19. junijem in 29. julijem 2020 v različnih mestih v Kaliforniji (ZDA).
Program obsega:
- izobraževanje o GIS-ih – ESRI programi (Davis, 19. 6. –5. 7.),
- udeležbo na konferencah SCGIS Annual Conference in ESRI User Conference (Monterey in San Diego, 6. 7. –17. 7.),
- izobraževanje o spletnih aplikacijah ESRI (Redlands, 19. 7. –29. 7.).

Prijavni obrazec s podrobnimi navodili, ki se jih je treba držati, je dostopen tukaj.
Rok za oddajo prijav je 27. 12. 2019. Izpolnjene prijavnice pošljite na naslov slovenia@scgis.org.

Več informacij lahko najdete tudi na spletnih straneh:
http://zgs.zrc-sazu.si/sl-si/zveza/organizveze/scgis.aspx
http://www.scgis.org/

V Sloveniji za delovanje entitete SCGIS Slovenija skrbi Komisija za uporabo geografskih informacijskih sistemov pri varovanju okolja Zveze geografov Slovenije. Za vprašanja smo vam na voljo na naslovu slovenia@scgis.org.

objavljeno 3. 1. 2017
Vabljeno predavanje Monitoring of alpine natural hazards by means of UAV´s – case studies from Austria
V sodelovanju z Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU in Geomorfološkim društvom Slovenije smo 22. decembra 2017 organizirali predavanje z naslovom Monitoring of alpine natural hazards by means of UAV´s – case studies from Austria. Avtorji predavanja so bili Wolfgang Sulzer, Gernot Seier (Institute for Geography and Regional Sciences, University Of Graz, Graz, Austria) in Viktor Kaufmann (Institute for Geodesy, Graz University of Technologies, Graz, Austria). Predaval je Wolfgang Sulzer.
Kratek opis predavanja in pdf datoteka predavanja sta dostopna tukaj.


objavljeno 9. 12. 2017
Razpis štipendij SCGIS (SCGIS Global Scholarship Program 2018)
Društvo za varovanje okolja in geografske informacijske sisteme (Society for Conservation GIS - SCGIS) je objavilo razpis za udeležbo (s sofinanciranjem) na izobraževalnem programu SCGIS Global Scholarship Program 2018.
Program poteka na temo geografskih informacijskih sistemov in varovanja okolja. Izveden bo med 13. junijem in 18. julijem 2018 v različnih mestih v Kaliforniji (ZDA).
Program obsega:
- izobraževanje o GIS-ih – ESRI programi (Davis, 13. 6. –4. 7.),
- izobraževanje o ArcGIS Online, ArcGIS Pro in spletnih aplikacijah (Redlands, 5. 7. –8. 7.),
- udeležbo na konferenci ESRI User Conference (San Diego, 9. 7. –13. 7.),
- udeležbo na konferenci SCGIS Annual Conference (Monterey, 15. 7. –18. 7.).

Prijavni obrazec s podrobnimi navodili, ki se jih je treba držati, je dostopen TUKAJ.
Rok za oddajo prijav je 29. 12. 2017. Izpolnjene prijavnice pošljite na naslov slovenia@scgis.org.

Več informacij lahko najdete tudi na spletnih straneh:
http://zgs.zrc-sazu.si/sl-si/zveza/organizveze/scgis.aspx
http://www.scgis.org/
http://www.conservationgis.org/scgis/2018/SCGIS2018SCHOLAR.html

V Sloveniji za delovanje entitete SCGIS Slovenija skrbi Komisija za uporabo geografskih informacijskih sistemov pri varovanju okolja Zveze geografov Slovenije. Za vprašanja smo vam na voljo na naslovu slovenia@scgis.org.


objavljeno 12. 5. 2017
Štipendija Postdoctoral Fellowship - Remote Sensing and Geographical Information System (GIS) in Mountainous Regions
Več informacij je na voljo tukaj.


objavljeno 14. 11. 2016, posodobljeno 15. 12. 2016
Razpis štipendij SCGIS (SCGIS Global Scholarship Program 2017)


Društvo za varovanje okolja in geografske informacijske sisteme (Society for Conservation GIS - SCGIS) je objavilo razpis za udeležbo (s sofinanciranjem) na izobraževalnem programu SCGIS Global Scholarship Program 2017, ki bo potekal od 19. 6. 2017 do 19. 7. 2017 v Kaliforniji. Enomesečni izobraževalni program vključuje:
- praktično izobraževanje s programsko opremo ESRI s poudarkom na okoljevarstvenih temah v krajih Davis (19. 6.–30. 6.) in Redlands (1. 7.–7. 7.)
- udeležbo na konferenci ESRI User Conference v San Diegu (10. 7.–14. 7.) in
- udeležbo na letni konferenci SCGIS v Montereyu (16. 7. –19. 7.).
Razpis je namenjen tistim, ki delujejo na raziskovalnih ustanovah, univerzah, neprofitnih okoljevarstvenih organizacijah ali projektih ter uporabljajo (ali pa želijo uporabiti) geografske informacijske sisteme. Prijavijo se lahko na primer raziskovalci, profesorji, asistenti, študenti, člani društev …
Podroben opis programa, pravila in navodila prijave ter zahteve so navedeni na začetku razpisnega obrazca, ki je dosegljiv TUKAJ (posodobljen dokument 15. 12. 2016!)
Po navodilih izpolnjene prijavne obrazce morate poslati najkasneje do 30. 1. 2017 na naslov slovenia@scgis.org. Udeleženci programa bodo znani predvidoma marca 2017.

Za informacije se lahko obrnete na slovenia@scgis.org.
Nekaj informacij o poteku dobite lahko tudi v poročilu o programu in konferencah v Geografskem vestniku (povezava 1 (str. 141); povezava 2 (str. 147 in 148)).

Informacije o združenju SCGIS:
http://www.scgis.org,
Informacije o izobraževalnem programu:
http://www.conservationgis.org/scgis/2017/SCGIS2017SCHOLAR.html

objavljeno 15. 10. 2016
Evropska konferenca Združenja za uporabo geografskih informacijskih sistemov pri varovanju okolja (Society for conservation GIS; SCGIS)

V Sofiji (Bolgarija) je bila Evropska konferenca Združenja za uporabo geografskih informacijskih sistemov pri varovanju okolja (Society for conservation GIS; SCGIS). Dogodek je potekal pod geslom: Geoinformation technologies for natural and cultural heritage conservation. Konferenca je potekala v Sofiji med 11. in 13. oktobrom 2016. Pri organizaciji je sodelovala tudi naša Komisija. Informacije o dogodku so na voljo tukaj, spodaj pa si lahko prenesete poročilo ter povzetke v pdf datotekah.

Poročilo (v angleščini)
Program in povzetki
(v angleščini)

Zbornik je na voljo tukaj: http://www.proc.scgis.scgisbg.eu/index.html.